Event

Upin & Ipin Keris Siamang Tunggal di pawagam 21 Mac 2019

By 22nd January 2019 No Comments

“UPIN & IPIN : KERIS SIAMANG TUNGGAL DI PAWAGAM 21 MAC 2019”

Pada tahun 2009, Les’ Copaque Production telah mencipta satu fenomena apabila filem animasi 3D pertama Malaysia mencecah kutipan yang sangat membanggakan di pawagam. Kini setelah sedekad berlalu, syarikat animasi No. 1 negara ini akan memasarkan filem 3D animasi keduanya bertajuk “Upin & Ipin : Keris Siamang Tunggal”. Ia dijangka bakal menjadi satu fenomena luarbiasa melihat kepada kemahsyuran kembar animasi kesayangan ramai ini.

Kos penerbitan yang menelan belanja hampir RM 20 juta ini menggunakan sepenuhnya kepakaran anak-anak tempatan. Oleh itu, ia diharapkan akan melonjakkan mutu industri animasi tempatan ke satu tahap yang lebih tinggi setanding dengan karya-karya antarabangsa. Memilih tarikh 21 Mac selari dengan musim cuti sekolah, diharapkan filem ini dapat menjadi pilihan tontonan sekeluarga. Ini kerana siri “Upin & Ipin” sendiri diminati oleh kanak-kanak, ibu bapa, sehinggalah atok dan nenek.

Filem “Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal” mengetengahkan pengembaraan Upin dan Ipin bersama kawan-kawan ke sebuah kerajaan dongeng bernama “Inderaloka”. Mereka akan berjumpa dengan pelbagai watak-watak dongeng popular seperti Mat Jenin, Bawang Merah, Bawang Putih, dan Pak Belalang. Penonton boleh mengimbau kembali nostalgia cerita zaman kanak-kanak dan melihat cerita dongeng nusantara ini dianimasikan dengan perwatakan baharu. Keris diangkat sebagai tema utama cerita setelah mendapat inspirasi daripada sebuah keris Melayu yang benar-benar wujud dan mempunyai misteri tidak mempunyai bilah. Istimewanya lagi, filem ini mempunyai dua OST yang dinyanyikan oleh Ernie Zakri dan Fakrul Razi. Nantikan pelancarannya di saluran YouTube Les’ Copaque Production tidak lama lagi.


“Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal” adalah filem terbitan Les’ Copaque Production Sdn. Bhd., ditaja oleh Citrex Gummy dari Millenium Pharmacon International (MPI), edaran GSC Movies, Astro sebagai rakan media, dan disokong oleh Perbadanan Kemajuan Multimedia (MDEC) dan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS). “Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal” akan ditayangkan di pawagam seluruh negara bermula pada 21 Mac 2019.

11,782 total views, 0 views today

Author Si Polan

Seorang penulis misteri di Les' Copaque Production.

More posts by Si Polan

Leave a Reply